Skip to content

Avoimet opaskierrokset

Kiehtovia tarinoita Nokian historiasta, kulttuurista ja elämänmenosta.

Nokian kaupungin kulttuuripalvelut tarjoaa kaikille avoimia, maksuttomia opaskierroksia Nokian kulttuurikohteissa kesällä 2021. Kierroksille on vapaa pääsy, mutta paikkoja on rajoitetusti, joten niille tulee ilmoittautua ennakkoon.

Ilmoittaudu opaskierroksille

su 6.6. klo 11 ja klo 13 Knuutilan kartanon hurja historia
Lukkisalmentie 47, Siuro. Tutustutaan Knuutilan kartanon mielenkiintoiseen historiaan ja vieraillaan myös sisällä rakennuksissa. Kesto n. 1, 5 h. Oppaina Kristina Latvala ja Marjut Mähönen. Kartanon Miina pitää kierrosten ajan kahvilaa auki Väentuvassa.

su 13.6. klo 15 Souranderintien kävelyopastus
Lähtö Kerholan edustalta, Souranderintie 13. Retken aikana tulevat tutuksi Souranderintien rakennukset tarinoineen sekä Nokian teollinen historia. Kesto noin 1 h. Oppaana Kaija Hakala.

su 20.6. klo 15 Hautausmaakierros
Lähtö Nokian kirkolta, Pirkkalaistie 22. Pirkkalaistie 22. Matka menneisyyteen Nokian vanhalla hautausmaalla lepäävien henkilöiden elämäntarinoiden myötä. Nähdään kartanoiden omistajien sukuhaudat sekä teollisuushistorian ja muiden merkkihenkilöiden mutta myös tavallisten pirkkalalaisten hautamuistomerkkejä. Mahdollisuus tutustua myös Nokian kirkkoon. Kesto n. 1,5 h. Oppaana Kaija Hakala.

su 4.7. klo 15 Nuijasodan vaiheet
Lähtö Nuijasodan muistomerkiltä, kulku muistomerkille kävelytietä pitkin Nuijamiestentieltä.
Kierroksella kerrotaan Pohjoismaiden viimeisestä talonpoikaiskapinasta niillä paikoilla, missä nuijamiehet ja Flemingin huovit Nokialla kohtasivat vuoden 1596 uuden vuoden aattona. Se oli nuijasodan ratkaisevia taisteluja. Nähdään Nuijasodan muistomerkki, nokialaisittain Ilkan patsas. Kesto 1 h. Oppaana Tero Kotti.

su 11.7. klo 15 Pitkäniemen sairaalan alueen opastus
Lähtö Kahvila Rokin pihasta, Pitkäniementie 76. Tutustutaan Pitkäniemen sairaalan mielenkiintoiseen historiaan ja kauniiseen sairaalan puistoon. Kesto n. 1,5 h. Oppaana Laurenzia Mäntysalo.

su 18.7. klo 15 Tehdassaaren kierros
Lähtö Tehdas108 edestä, Souranderintie 2. Tehdassaarella kuullaan tarinoita Nokian synnystä, Nokia-yhtiöstä ja elämänmenosta, johon ovat kuuluneet nuijat ja pamput, pirtu ja Silkki. Nokialla valmistetaan tänäkin päivänä tuttuja paperi- ja kumituotteita. Kesto 1,5 h. Oppaana Marjut Mähönen.

su 25.7. klo 15 Kankaantaan kantatalot -kävelykierros
Lähtö Hinttalasta, Nokianvaltatie 5. Palataan ajassa 150 vuotta taaksepäin ja tutustutaan Kankaantaan kylän maanviljelyksen aikaiseen historiaan alkuperäisten kantatalojen sijaintien ja muiden kiinnostavien kohteiden kautta. Kesto n. 2 h. Oppaana Tero Kotti.

su 1.8. klo 15 Puusta pirtuun ja paperiin
Lähtö Scandic Edenin edustalta, Paratiisikatu 2. Kierroksella tutustutaan Nokian teolliseen menneisyyteen. Kesto n. 1, 5 h. Oppaana Laurenzia Mäntysalo.

Muutokset mahdollisia.

Retket tehdään kävellen vaihtelevassa maastossa, varauduthan mukavin jalkinein ja säänmukaisella vaatetuksella.

Lisätietoa kierrosten esteettömyydestä Nokian kaupungin kulttuuripalvelut, p. 040 7799 009.

Tulethan kierroksille terveenä! Kierroksilla on mahdollisuus käsien desinfiointiin ja suosittelemme kasvomaskin käyttöä. Noudatamme viranomaisten ajankohtaisia koronaohjeita, joten voit osallistua kierroksille turvallisesti.

Opastukset järjestää Nokian kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä Nokian ja Pirkkalan matkailuoppaat ry:n kanssa. Hautausmaakierroksella yhteistyössä on mukana myös Nokian seurakunta.

Katso myös