Skip to content

Avoimet opaskierrokset

Kiehtovia tarinoita Nokian historiasta, kulttuurista ja elämänmenosta.

Nokian kaupungin kulttuuripalvelut järjestää kaikille avoimia, maksuttomia opaskierroksia Nokian kulttuurikohteissa kesällä 2022.

Opastetut kierrokset

su 5.6.–28.8. klo 14–17 Työläiskotimuseot avoinna.
Museot sijaitsevat Nokian kirkon alapuolella, Nokianvaltatien ja Yrittäjäkadun risteyksessä.

la 11.6.–13.8. klo 13 Tarinoita Hinttalan museoalueen menneisyydestä, Hinttala, Nokianvaltatie 5. Kesäoppaat opastavat museolla myös päivittäin vierailijoiden toiveiden mukaan.

su 5.6. klo 12-13 Leikkiä ruoalla
Hinttala, Nokianvaltatie 5. Toiminnallinen seikkailu Hinttalan pihapiirissä ruokien maailmaan. Suunnattu
6-12-vuotiaille, mutta mukaan mahtuu jokainen. Tutustumme ruoan matkaan pellosta pöytään ja metsästä mahaan. Lapset ovat vanhempiensa vastuulla osallistuessaan opastukselle. Kierros ei ole esteetön ja se sisältää kurkistuksia pölyisiin ja vaikeakulkuisiin tiloihin museolla.

su 12.6. klo 12-13 Ruokamatka
Hinttala, Nokianvaltatie 5. Hinttalan ruokanäyttelyä tukeva vuodenkiertoa mukaileva opastus jolla perehdymme tarkemmin seudun ruokakulttuurin monipuolisuuteen, sen paikallisiin erityispiirteisiin ja tapahtuneisiin muutoksiin. Kierros tapahtuu Hinttalan pihapiirissä, mutta ei ole esteetön ja se sisältää kurkistuksia pölyisiin ja vaikeakulkuisiin tiloihin museolla. Opastus tapahtuu sora- ja nurmipäällysteisillä väylillä sekä sisätiloissa, joihin on portaita ja kynnyksiä. Sovitamme kierroksen etenemisvauhdin osallistujien mukaan.

ke 15.6.2022 klo 15-17 Tehtaiden Nokia
Lähtö Nokian rautatieasemalta, Rautatienkatu 3. Kierroksella kuulemme paikkakunnan teollisesta historiasta, sen merkityksestä ja muutoksista. Nokia ei ole ollut yhden piipun kylä, vaan teollisuuselämä on ollut monipuolista. Miten ovatkaan vaikuttaneet paperi- ja kumitehtaiden lisäksi jo sata vuotta sitten paikkakunnalle tullut Nanso ja mitä muutoksia toi sota-aika nokialaiseen tuotantoon.

Kierros alkaa rautatieasemalta ja se päättyy kirjasto- ja kulttuuritalo Virran Raami-salissa olevaan ajankohtaiseen NANSO 100 vuotta -näyttelyn omatoimiseen tutustumiseen. Kierros liikkuu pääsääntöisesti asfaltoiduilla reiteillä, mutta se sisältää myös jyrkkiä mäkiä. Kierros etenee normaalia kävelyvauhtia opastushetkien välissä.

ke 29.6.2022 klo 15-16.30 Ossi Somman veistospuisto
Opastettu kierros kuvanveistäjä Ossi Somman veistospuistossa Siurossa, . Ossi Somman taide on ajankohtaista ja puhuttelevaa. Kierroksen aikana tutustumme Somman elämään ja siihen kuinka veistospuisto on syntynyt. Kierros veistospuistossa ei ole esteetön ja maasto on vaihtelevaa. Parkkialue veistospuis-tossa on myös rajallinen, kimppakyyti kauempaa saapuvilta on suositeltavaa. Muutama autopaikka löytyy Riuttanmäen kadun päässä ja Siuron lähikaupalla (huom.kävelyaika kaupalta puistolle n. 10-15 min)

su 10.7. klo 12-13 Pirkkalankoivun katveessa
Hinttala, Nokianvaltatie 5. Tarinoita kunnan jakamiseen (ja yhdistämisiin) Hinttalan pihapiirissä tai tuvassa (sään mukaan) tapahtuva penkkiopastus. Istahdamme alas kuulemaan tarinoita sadan vuoden takaa – kun pitäjän nimi oli vielä Pirkkala ja miten siitä tuli lopulta Nokia. Kuulemme myös mitkä asiat ovat osaltaan vaikuttaneet kunnan syntyyn nykymuodossaan.

Hinttalan pihassa on sora- ja nurmikkopäällysteiset kulkuväylät. Opastukseen osallis-tuminen istuen selkänojattomilla penkeillä. Opastuksessa ei käytetä äänentoistoa.

ke 13.7.2022 klo 15-16 Esteetön kuvaopastus: 100v Nokiaa, 10 tarinaa (ja pari päälle)
Kirjasto- ja kulttuuritalo Virta, Hiomo-sali, Härkitie 6. Kuvaopastuksessa ihailemme vanhoja kuvia Nokian kaupungin kokoelmista ja kuulemme millaisia tarinoita ne kertovat. Tarinat vievät meidän sadan vuoden taakse menneisyyteen ja tuovat sielä kohti nykyaikaa. Pääsemmeköhän tähän päivään saakka vai loppuuko aika kesken?

su 24.7.2022 klo 12-13 Ruokamatka
Hinttala, Nokianvaltatie 5. Hinttalan ruokanäyttelyn ulkopuolella kulkeva, vuodenkiertoa mukaileva opastus. Hinttalan pihapiirissä tai säästä riippuen tuvassa tapahtuva penkkiopastus. Istahdamme alas kuulemaan tarinoita sadan vuoden takaa – kun pitäjän nimi oli vielä Pirkkala ja miten siitä tuli lopulta Nokia. Kuulemme myös mitkä asiat ovat osaltaan vaikuttaneet kunnan syntyyn nykymuodossaan.

su 31.7. klo 12-13 Leikkiä ruoalla
Hinttala, Nokianvaltatie 5. Hinttalan pihapiirissä toiminnallinen seikkailu ruokien maailmaan.
Hinttalan pihapiirissä tai säästyä riippuen tuvassa tapahtuva penkkiopastus. Istahdamme alas kuulemaan tarinoita sadan vuoden takaa – kun pitäjän nimi oli vielä Pirkkala ja miten siitä tuli lopulta Nokia. Kuulemme myös mitkä asiat ovat osaltaan vaikuttaneet kunnan syntyyn nykymuodossaan.

su 7.8.2022 klo 12-13.30 Puusta pirtuun ja paperiin
Lähtö Scandic Edenin edestä, Paratiisikatu 2. Kierroksella seurataan puun matkaa Pyhäjärven rannasta, johon se on uitettu tukkina, aina Tehdassaareen kupeeseen saakka ja kuulemme, mitä kaikkea siitä on tullut ja mitä se on vaatinut niin ihmisiltä kuin tehtaalta. Kierros päättyy Nokian kartanon pihapiiriin ihmettelemään patruunain elämää.

Kierros kulkee asfaltti- ja sorapintaisilla kulkureiteillä, sisältää nousuja ja lopussa pienen pätkän polkua. Kierroksella edetään opastustuokioiden välissä normaalia kävelyvauhtia.

ke 10.8.2022 klo 15-17 Tehtaiden Nokia
Lähtö Nokian rautatieaseman edestä, Rautatienkatu 3. Kierroksella kuulemme paikkakunnan teollisesta historiasta, sen merkityksestä ja muutoksista. Nokia ei ole ollut yhden piipun kylä, vaan teollisuuselämä on ollut monipuolista. Miten ovatkaan vaikuttaneet paperi- ja kumitehtaiden lisäksi jo sata vuotta sitten paikkakunnalle tullut Nanso ja mitä muutoksia toi sota-aika nokialaiseen tuotantoon.

Kierros alkaa rautatieasemalta ja se päättyy kirjasto- ja kulttuuritalo Virran Raami-salissa olevaan ajankohtaiseen NANSO 100 vuotta -näyttelyn omatoimiseen tutustumiseen. Kierros liikkuu pääsääntöisesti asfaltoiduilla reiteillä, mutta se sisältää myös jyrkkiä mäkiä. Kierros etenee normaalia kävelyvauhtia opastushetkien välissä.

Muutokset mahdollisia.

Opastukset järjestää Nokian kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä Nokian ja Pirkkalan matkailuoppaat ry:n kanssa.

Katso myös