Pirkanmaan kotiseutukuukautta ja Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään syyskuussa kotiseuturetkillä ja opaskierroksilla.

su 8.9. klo 12-15 Opastettu retki ja bussikierros: taiteen ja viihteen tarinoita Nokialta
Lähtö Kerholan edestä, Souranderintie 13. Nokialle tultiin ennen erikoisjunavuoroilla Tampereelta asti tanssimaan, mutta tiedätkö missä tansseja pidettiin? Missä ravintolassa oli valkoiset pöytäliinat ja pukukoodi? Muistatko Penttilän koulun palon ja mihin tapahtumat johtivat? Retkellä tutustutaan unohtumattomaan Pitkäniemen Linna-rakennukseen sekä Tehdassaaren luovaan ytimeen Tehdas 108:aan. Tulevan kirjastotalon suunnitelmiakin raotetaan. Toki hörpätään kahveet ja maistellaan Café Saaren kuuluisia spelttipuusteja.

Kesto noin 3 h. Kierros ei ole esteetön. Retki järjestetään yhteistyössä Pirkan opiston, Nokian ja Pirkkalan matkailuoppaat ry:n sekä Nokian kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa. Retken hinta 15 € sisältää kuljetuksen, opastuksen ja kahvit. Ennakkoilmoittautumiset 28.8. mennessä: www.pirkanopisto.fi, kurssi 1302022NS. Ilmoittaudu retkelle

la 14.9. klo 13 Opastettu kävelyretki: Puutteenkujalta Pirtupolulle – tarinoita Koskenmäestä
Lähtö Nokian koululta, Puutteenkuja 5. Tehdastyöläisten asuttamasta vanhasta Koskenmäestä on lukemattomia tarinoita, joihin mahtuu suuria kyläpersoonia, erikoisia ammatteja ja monen monta kauppaa. Reitin aikana selvitetään Saukon Alman kaupankäyntimetodit, Nokian vaakunan koskenmäkeläinen tulkinta ja kieltolain aikaiset kanisterijemmat sekä muistellaan Toivosen Esteriä, Sauna-Salosta ja Sulanderin veijariveljeksiä. Tunsitko Presidentti-Valkaman ja missä oli Isonkiven-Järvinen? Oliko mummosi Limperillä tai kävitkö itse Nappilassa?

Noin 3 km reitti kuljetaan kävellen vaihtelevassa maastossa, kesto n. 2 h. Reitti ei ole esteetön. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista. Retken järjestää Nokian kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä Nokian ja Pirkkalan matkailuoppaat ry:n kanssa.

la 21.9. klo 13 Kotiseutupolku pyöräillen: Paratiisista pappilaan – tarinoita Kehosta ja Viholasta
Kokoontuminen ja lähtö kylpylähotelli Scandic Edenin pysäköintialueelta, Paratiisikatu 2. Syyskuussa julkaistava vuoden 2019 tuore kotiseutupolku Paratiisista pappilaan tutustuttaa kulkijat eteläisen Nokian vanhimmalle asutusalueelle. Viholan, Tyrkkölän ja Kehon alueilla perehdytään entisaikojen kantataloihin, kauppoihin, pappilaan ja alueelle leimalliseen teollisuuteen, alueen runsasta lehtokasvillisuutta unohtamatta. Pyhäjärven rannalla on asuttu muinaisista ajoista saakka ja reitillä saatat huomata, miksi alue on erityisen haluttua asuinseutua tänäkin päivänä.

Reitin pituus on noin 10 km ja se kuljetaan omalla polkupyörällä rauhalliseen tahtiin. Sään mukainen varustus. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista. Retken järjestää Nokian kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä Nokian ja Pirkkalan matkailuoppaat ry:n kanssa.

la 28.9. klo 13 Opastettu kävelyretki: Kankaantaan kantatalot
Lähtö Hinttalasta, Nokianvaltatie 5. Palataan ajassa 150 vuotta taaksepäin ja tutustutaan Kankaantaan kylän maanviljelyksen aikaiseen historiaan alkuperäisten kantatalojen sijaintien ja muiden kiinnostavien kohteiden kautta.

Noin 4 km reitti kuljetaan kävellen vaihtelevassa maastossa, kesto n. 2 h. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista. Reitti ei ole esteetön. Retken järjestää Nokian kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä Nokian ja Pirkkalan matkailuoppaat ry:n kanssa.