Skip to content

Kotiseutupolut

Kotiseutupolut kertovat omatoimimatkaajalle kaupungin historiasta, kulttuuriympäristöstä ja julkisista taideteoksista.

Kotiseutupolut kertovat omatoimimatkaajalle kaupungin historiasta, kulttuuriympäristöstä ja julkisista taideteoksista.

Nokia ennen ja nyt

Reitin 14 pysäkkiä kertovat tuttujen kotiseutukohteiden tarinoita Nokian menneisyydestä ja nykyisyydestä. Reitti kulkee Hinttalasta Viikinharjun kautta Pirkkalaistorille, harjulle ja Penttilänpuistoon. Reitin on koonnut Nokian kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä Nokia-Seura ry:n kanssa.

Siirry Nokia ennen ja nyt -reitille

Kankaantaan kantatalot

Reitillä varrella tutustut Kankaantaan kylän vanhojen maatilojen paikkoihin ja opit samalla kaupungiosan historiasta. Reitin on koonnut Nokian kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä Nokia-Seura ry:n kanssa.

Siirry Kankaantaan kantatalot -reitille

Paratiisista pappilaan

Tunnistatko pähkinäpensaan ja kynäjalavan? Tiedätkö Viholassa toimineen telakan tarinan? Entä missä sijaitsi 1600-luvulla Antilan ratsutila? Ja missä oli Sattulan talo? Miten Kalevala Koru liittyy Nokiaan ja missä kaikkialla Räikän talon maat sijaitsivat? Reitti johdattaa Viholan ja Kehon kaupunginosien tarinoihin ja maisemiin. Pyhäjärven rantaviivaa seurailevalla reitillä ihastellaan myös runsasta lehtokasvillisuutta. Reitin pituus on noin 10 km. Reitin on koonnut Nokian kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä Nokian ja Pirkkalan matkailuoppaat ry:n kanssa.

Siirry Paratiisista pappilaan -reitille

Puutteenkujalta Pirtupolulle – tarinoita Koskenmäestä

Tehdastyöläisten asuttamasta vanhasta Koskenmäestä on lukemattomia tarinoita, joihin mahtuu suuria kyläpersoonia, erikoisia ammatteja ja monen monta kauppaa. Reitillä selvitetään Saukon Alman kaupankäyntimetodit, Nokian vaakunan koskenmäkeläinen tulkinta ja kieltolain aikaiset kanisterijemmat sekä muistellaan Toivosen Esteriä, Sauna-Salosta ja Sulanderin veijariveljeksiä. Tunsitko Presidentti-Valkaman ja missä oli Isonkiven-Järvinen? Oliko mummosi Limperillä tai kävitkö itse Nappilassa? Reitin on koonnut Nokian kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä Nokia-Seura ry:n kanssa.

Siirry Puutteenkujalta Pirtupolulle -reitille

Siuronkosken partaalta

Reitillä liikut Siuronkalliolta kosken rannalle ja Knuutilaan. Vanhat valokuvat sekä tarinat paikoista ja rakennuksista kertovat matkan varrella mielenkiintoisella tavalla alueen menneisyydestä. Reitin  koonnut Siuro-seura ry yhteistyössä Nokian Luonto ry:n ja Nokian kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa. Kuvat on saatu käyttöön yksityiskokoelmista.

Siirry Siuronkosken partaalla -reitille

Tehtaiden Nokia

Nokian teollisesta historiasta kertovalla reitillä kuljet runsaan neljän kilometrin matkan Nokian keskustan alueella. Tarina alkaa rautatieasemalta ja etenee Nanson, myllyn ja harjun kautta Souranderintien maisemiin. Tehtaiden Nokia -reitin on koonnut Nokia-seura ry yhteistyössä Nokian kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa.

Siirry Tehtaiden Nokia -reitille

Taideteokset kertovat Nokiasta

Reitillä voit tutustua kaupungin keskustassa sijaitsevien julkisten taideteosten tarinoihin ja tekijöihin. Reitti kulkee noin neljän kilometrin matkan Pirkkalaistorilta lukiolle, Poutunpuistoon, Souranderintielle ja vanhan harjun kautta Välikadulle. Julkisten taideteosten tarinat on koottu Nokian kaupungin kulttuuripalveluissa.

Siirry Taideteokset kertovat Nokiasta -reitille

Yltä ja Alta -maataideteos Pinsiössä

Mobiiliopastus Yltä ja alta – maataideteokselle.

Siirry Yltä ja alta -opastukseen

Kirkonlenkki Sarkolassa

Kirkonlenkki on Nokialla Sarkolan kylien alueella maanteiden 2501 ja 2502 muodostama kierros. Reitin varrelle on merkitty luonto- ja kultturihistoriallisia -kohteita. Matkan pituus on n. 12.4 km ja se sopii niin hölkkääjille, kävelijöille kuin pyöräilijöillekin. Reitin on koonnut Sarkolan Kylät ry.

Siirry Kirkonlenkille

Ota yhteyttä

03 5652 0100
kulttuuri@nokiankaupunki.fi

 

Katso myös