Skip to content

Menneen ajan ruoat -näyttely

Mielikuvat suomalaisten perinteisistä kotiruoista liittyvät usein perunaan ja lihakastikkeeseen. Karjalanpaisti tai jauhelihakastike muussilla ovat kuitenkin tulokkaita suomalaisten ruokahistoriassa. Lihan kulutus on ollut varakkainta aatelistoa lukuun ottamatta hyvin vähäistä, eikä perunaakaan Suomessa ole syöty lopulta kovin kauaa. Sen sijaan täällä on syöty kauniin kellertävää naurista, joka kasvoi parhaiten hallattomilla lehtimetsäkaskimailla.

Menneen ajan ruoat esittelee Suomen ruokahistorian merkittävimpiä ruokia. Kankaantaan kylän Hinttalan talo on ollut kirjallisten lähteiden mukaan olemassa jo 1500-luvun alkupuolelta – todellisuudessa tilalla on eletty jo paljon tätä aiemmin. Ruokanäyttely ei siksi keskity viime vuosisadan ruokiin, vaan kurkottaa kauemmaksi menneisyyteen, osin jopa muinaisiin aikoihin saakka.

Pääosaan nousevat ne ruokatarvikkeet, joilla täällä Pohjolassa on pysytty hengissä: ruista, ohraa, naurista, lanttua ja härkäpapua on syöty paljon pidempään kuin perunaa tai pihviä. Suolakala ja leipä, puurot sekä herneistä, pavuista ja kupu- eli keräkaalista keitetyt vellit ovat rahvaan perinteistä arkiruokaa. Viiliä, voita ja lihaa saatettiin syödä juhlapäivinä. Kun nykypäivänä syödään perinneruokia, syödään itse asiassa melko uusia tulokkaita Suomen alueen ruokahistoriassa.

 

Menneen ajan ruoat -näyttely on esillä Hinttalan kotiseutumuseon museoidussa Pirtti-rakennuksessa. Näyttely on avoinna koko kesäkauden.

Näyttelyn on tuottanut Nokian kaupungin kulttuuripalvelut.

Hinttalan kotiseutumuseo

Nokianvaltatie 5, Nokia

Aukioloajat

6.6. – 27.8.2023

ti – pe 10 – 18 ja la – su 11 – 18

Suljettu maanantaisin sekä juhannusviikolla to 22.6. – su 25.6.2023.

 

 

Katso myös