Skip to content

Nokian ja Pirkkalan matkailuoppaat

Suomen Opasliiton auktorisoimat Nokian ja Pirkkalan matkailuoppaat opastavat koti- ja ulkomaisia matkailijaryhmiä. Kiertoajelut, kävelykierrokset ja retket koulutetun oppaan kanssa tarjoavat matkan menneeseen tämän päivän maisemissa.

Asiakkaan toivomuksesta toteutetaan kiertoajeluja ja opastuksia kautta vuoden eri kohteisiin Nokialla ja Pirkkalassa. Opastusta tilattaessa sovitaan aika ja paikka, mistä opas tulee mukaan. Yleensä asiakas on itse vuokrannut linja-auton ryhmälleen. Opastuksen hinta määräytyy opastukseen käytetyn ajan mukaan. Tunnin opastus maksaa 90 €/ryhmä/opas arkisin ja viikonloppuna, seuraavat 45 €/tunti.

Esimerkkejä tilattavista opaskierroksista:

Nokia-kiertoajelu bussilla

Miltä näyttää Nokia? Muinaisen Suur-Pirkkalan sydämessä Nokianvirran molemmin puolin tutustutaan paikkakunnan historiaan Nuijasodan ja kuninkaankartanoiden ajoista Nokian teollistumiseen. Saatetaan nähdä jopa sukupuuttoon metsästetty nokinäätä, mutta missä? Kesto 1 tunti.

Tehdassaari kävellen

Tehdassaarella kullaan tarinoita Nokian synnystä, Nokia-yhtiöstä ja elämänmenosta, johon ovat kuuluneet nuijat ja pamput, pirtu ja Silkki. Nokialla valmistetaan tänäkin päivänä tuttuja paperi- ja kumituotteita. Mennään yhdessä tarinoiden, ei virran vietäväksi! Kesto 1 tunti. Opastuksen hinnan lisäksi Tehdassaaressa aluemaksu 50 €/ryhmä.

Nokia ja Pirkkala tutuksi bussilla

Pirkkalan pitäjä tarkoitti vuosisata sitten nykyisen Pirkkalan lisäksi myös nykyistä Nokiaa. Pitäjä jakautui kahtia, kun Pyhäjärven pohjois- ja eteläpuoliset alueet kehittyivät eri suuntiin. Tutustutaan molempien paikkakuntien elämänmenoon ja historiaan käymällä Nokian Tehdassaarella ja kirkkomuseossa, Pirkkalankylässä ja modernissa Pirkkalan kirkossa. Kesto 4-6 tuntia.

Nuijasotakierros kävellen

Kävelykierroksella kerrotaan Pohjoismaiden viimeisestä talonpoikaiskapinasta niillä paikoilla, missä nuijamiehet ja Flemingin huovit Nokialla kohtasivat vuoden 1596 uuden vuoden aattona. Se oli nuijasodan ratkaisevia taisteluja. Nähdään Nuijasodan muistomerkki, nokialaisittain Ilkan patsas. Kesto 1 tunti.

Hautausmaakierros kävellen

Matka menneisyyteen Nokian vanhalla hautausmaalla lepäävien henkilöiden elämäntarinoiden myötä. Nähdään kartanoiden omistajien sukuhaudat sekä teollisuushistorian ja muiden merkkihenkilöiden mutta myös tavallisten pirkkalalaisten hautamuistomerkkejä. Mahdollisuus tutustua myös kirkkoon ja ainutlaatuiseen kirkkomuseoon. Kesto 1 tunti

Parkanolaisten Ameriikka, retki maaseudulle bussilla

Maaseuturetken kohteena on idyllinen Siuron kylämiljöö, koski ja kuuluisa baari. Saadaan ehkä selville, miksi sanottiin, että ”kuutamo on torpparin aurinko”. Matkan varrella ihaillaan mm. Nokianvirran maisemia voimalaitoksen näköalapaikalta ja ohitetaan Tapio Rautavaaran äidin kotitalo. Kesto 1 tunti.

Taidekierros bussilla

Tutustutaan Nokian keskustan julkisiin taideteoksiin, jotka osaltaan kertovat paikkakunnan tarinaa. Kierros jatkuu taiteilijaprofessori Ossi Somman veistospihaan Siuron kylässä tai kohti Pinsiön kylän vanhaa soramonttua ihmettelemään amerikkalaisen taiteilijan Nancy Holtin ympäristötaideteosta
”Up and Under”. Kesto 2 tuntia.

Nokian Kartano kävellen

Nyt päästään kävelylle kartanolle, joka keskiajalla kuului Turun piispalle ja myöhemmin oli yksi Ruotsi-Suomen aateliskartanoista. Saadaan tietää, kuka aikanaan oli ”Nokian herra” ja mitä tekivät nuijamiehet kartanolla. Kuullaan tarinoita myös ajalta, jolloin kartanosta tuli Nokia-yhtiön johtajien asuinkartano. Kesto 1 tunti.

Eedenistä etelään kävellen

Kuljemme kävellen Nokian kylpylähotellin, entisen tehtaan varastoalueen järvimaisemista Viholan venesatamaan. Alue oli asuttua jo rautakaudella, mutta laidunsivatpa Nokia-yhtiön lehmätkin tällä pähkinäpensaita kasvavalla lehtoalueella. Kuullaan tarinoita Nokian historiasta ja Viholan kylän entisistä asukkaista myös nykyisin suositulla asuinalueella. Kesto 1 tunti.

Koskenmäkeä muistellen kävellen

Rauhallinen kävelykierros Koskenmäen työväestön asuinalueella, mistä Nokia-yhtiö aikanaan vuokrasi tonttimaata työntekijöilleen. Rakennettiin yhden ja kahden huoneen mökkejä. Kuullaan kenties, mitä tarkoitti sanonta ”Koskenmäen häijyt ämmät” ja muistellaan muitakin tarinoita entisiltä ajoilta. Kesto 1 tunti.

Kiertotaloutta kiertoajelulla

Tutustutaan kiertotalouteen Nokian kaupungin ECO3-yritysalueella, joka sijaitsee Kolmenkulman alueella Nokialla. ECO3-yritysalueelle on rakentumassa teollisen mittakaavan uudenlainen ja monialainen bio- ja kiertotalouden liiketoiminta-alue, joka toimii samalla demonstraatio- ja pilottiympäristönä. Linja-autokierroksella saadaan tietoa matkan varrella sijaitsevien erilaisten yritysten ekologisesti kestävästä toiminnasta ja tuotteista. Mitä käyttökelpoista voidaankaan valmistaa rakennusjätteestä tai autonrenkaista? Kesto 1-2 tunti.

Ostoskierros bussilla

Nokialta on lähdetty maailmalle Kontiot jalassa ja Nanson trikoot yllä. Tarinoita nokialaisista tuotemerkeistä ja hyviä kauppoja tiedossa opastetulla ostosretkellä. Mennään kenkä- ja kumisaapaskauppa Kenkäkylään, Nanso Outletiin ja Laukkuliike NT-Boxiin, joka on Nokialla valmistettujen Nabo-laukkujen tehtaanmyymälä. Ostoslistalla on myös Kalakaapun urheilutarvikkeita ja Nokian Panimon tuotteita. Reitin varrella on myös hyviä kahviloita, kuten Café Hinttala, Kataja Kahvila-Konditoria tai Konditoria Lehtonen. Kesto 2 tuntia.

Ota yhteyttä

Opasvaraukset Nokian kohteisiin:

Kaija Hakala: Kaijaelina1@gmail.com, +358405061796

Laurenzia Mäntysalo: laurenzia@iki.fi

 

Katso myös