Hyppää sisältöön
Nähtävyydet

Nokian kirkko

Nokian keltainen kivikirkko
Viimeksi päivitetty: Julkaistu:

Nokia oli pitkään osa Pirkkalan ikivanhaa pitäjää. Kaikki varhaisemmat kirkot sijaitsivat nykyisen Pirkkalan puolella, jälkiä näistä on jäänyt hyvin vähän. Nokian, silloisen Pirkkalan, kirkko valmistui 1838.

Kirkko on Carl Ludvig Engelin toimiston suunnittelema, rakennuksen esikuvana on ollut Rooman Pantheon temppeli täysympyrämuotoineen ja koko salin peittävine kattokupoleineen.
Pyöreä muoto rikottiin remonteissa 1904 ja 1907, jolloin alkuperäinen sakasti muutettiin kuoriksi ja uusi sakasti rakennettiin sen taakse. Saarnatuoli siirrettiin alttarin yläpuolelta sen oikealle puolelle ja urkuparveke laajennettiin lehteriksi. Ensimmäiset urut olivat vuodelta 1876, uudet urut hankittiin vuonna 1907.

1973–1974 kirkossa toteutettiin perusteellinen korjaustyö arkkitehti Seppo Rihlaman johdolla. Penkit pehmustettiin, hankittiin marmorinen alttaripöytä, uudet kirkkotekstiilit ja uudet urut (Kangasalan urkutehdas, 32 äänikertaa) ja kirkon väritystä muutettiin. Kirkon lattia kuvaa maata ja taistelevaa seurakuntaa, katto taivasta ja riemuitsevaa seurakuntaa. Kupolin ylöspäin syvenevä sininen symboloi riemun lisääntymistä lähempänä Jumalaa ja sen alla kulkeva oranssi raita ajan ja iäisyyden rajaa. Pilasterit kuvaavat pyhien yhteyttä ja sitä, että Jeesuksen sovitustyön vuoksi ihmisillä on pääsy maasta taivaaseen. Seinien keltainen on voittajan, kuninkaan ja Kristuksen väri. Samassa yhteydessä kirkon alle rakennettiin monitoimitila ja kirkkomuseo, jossa on Nokian seurakunnan esineiden pysyvä näyttely (noin 100 esinettä). Monitoimitilan vihreät sävyt viittaavat paimenpsalmiin 23. Sateenkaari katossa muistuttaa Jumalan lupauksesta vedenpaisumuksen jälkeen. Kirkkomuseon sininen lattia kuvaa merta, katto taivasta ja seinät Kristus-kalliota.

Vuonna 1907 kirkkoon hankittiin Felix Frangin maalaama alttaritaulu. Vuonna 1937 alttarikaide ja saarnastuoli koristeltiin Väinö Richard Rautalinin kuparireliefeillä ja alttarin molemmin puolin sijoitettiin Lennart Segerstrålen lasimaalaukset.

Museot ja näyttelyt
Nähtävyydet