Skip to content

Taidetila Raami

Katri Mononen
Kasvien uni
Taidetila Raami 17.8.–21.10.2023

Kasvien uni -näyttelyssä on esillä taiteilijan teoksia vuosilta 2021–2023. Mononen hyödyntää teoksissaan useita tekniikoita, kuten akryyli- ja öljyvärejä, spraymaaleja, kollaasia sekä kolmiulotteista, laajennettua maalausta. Näyttelyn teokset nivoutuvat kasviteeman ympärille.

Mononen yhdistää kasviaiheisiin modernismin traditiota kommentoivia abstraktioita. Maalauksissa esiintyvät kasvit näyttävät joka kodista tutuilta huonekasveilta ruukkuineen. Tarkempi lajinmääritys ei kuitenkaan ole aivan yksiselitteistä. Kasvi on aiheena yhtäaikaa keveä ja painava. Yhteyttävät kasvit ovat välttämättömiä elämän ylläpitämiseksi maapallolla, mutta kasvit nähdään toisinaan myös merkityksistä tyhjentyneenä aiheena, kukkamaalauksina.

Näyttelyn nimi, Kasvien uni on peräisin luonnontutkija Carl von Linnéltä (1707–1778). Havainnoituaan kasveja ja todettuaan niiden lehtien ja oksien asennoissa muutoksia yöaikaan Linné päätyi ajattelemaan, että kasvit nukkuvat. Tämä teoria ei ole tieteellisesti pätevä, mutta taiteilijalle eräänä taiteellisen työskentelyn lähtökohtana se on kutkuttava. Kaikkia teoksia yhdistää kiinnostus maalauksen perusasioihin, väriin, muotoon ja materiaalisuuteen. Lopulta itse maalausprosessi on usein tärkein inspiraation lähde ja tärkeä osa maalauste sisältöä. Maalaaminen on ajattelua, ja maalaamalla syntyy ideoita uusiin maalauksiin.

Katri Mononen on vuonna 1981 syntynyt, Nokialla asuva kuvataiteilija. Monosen työskentely keskittyy maalauksen kielen ja sen moninaisuuden tarkasteluun. Katri Mononen on pitänyt yksityisnäyttelyitä muun muassa Galleria Himmelblaussa, Tampereella 2022, tm•galleriassa Helsingissä 2021 ja Galerie Pleikussa, Berliinissä 2018. Hänen teoksiaan on nähty ryhmänäyttelyissä esimerkiksi Mäntän äärellä -näyttelyssä, Mäntässä 2023, Kulturbahnhof Ellerissä, Düsseldorfissa 2022, Lappeenrannan taidemuseossa 2019 ja RARE Galleryssa, New Yorkissa 2014. Monosen teoksia on mm. Suomen valtion, Tampereen taidemuseon ja Nokian kaupungin kokoelmissa.

Osoite

Välikatu 11 / Härkitie 6
37100 Nokia

Näyttely avoinna

ma ja to 9-19, ti, ke, pe 9-18

Info

Taidetila Raami on vaihtuvien näyttelyiden tila kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa rakennuksen 1. kerroksessa.

Aukioloajat, saapuminen ja tietoa esteettömyydestä

Näyttelyihin on vapaa pääsy.

Ota yhteyttä

virta@nokiankaupunki.fi
nokiankaupunki.fi/virta

Katso myös