Skip to content

Luodon saari

Luodon saari on luonnonsuojelualue ja monipuolinen retkikohde.

Pyhäjärvessä, Sotkanvirran eteläpuolella sijaitseva Luodon saari on kokonaisuudessaan luonnonsuojelualuetta. Sen eteläosaa kiertää noin neljän kilometrin pituinen helppokulkuinen polku. Polun voi myös oikaista, jolloin se muodostaa noin kahden kilometrin lenkin. Polku on varustettu vettyviltä osin pitkospuilla ja sen varrelta löytyy viisi huollettua nuotiopaikkaa.

Suuri osa Luodon luontotyypeistä on lehtoja. Saaren pohjoisosassa kasvaa kuusivaltaista lehtoa. Itärannalla lehdot ovat reheviä rantalehtoja, joissa kasvaa muun muassa rauhoitettua kynäjalavaa. Tunnetuin Luoto on kuitenkin metsälehmuksistaan. Mahtavia, vanhoja niinipuita sekä nuoria yksilöitä kasvaa saarella harvinaisen paljon. Suurimpien yksilöiden ympärysmitta on yli kolme metriä.

Luodon eteläosasta löytyy myös kuivahkoja mäntykankaita ja rantakallioita. Rannat ovat enimmäkseen karuja ja kivisiä, mutta muutamassa lahdelmassa on rehevää, monilajista kasvillisuutta. Saaren pohjoisosassa lampaat pitävät yllä vanhaa laidunmaisemaa ja sen lajistoa.

Nokian retkeilyreitit -esite (pdf)

Sijainti

61.442020, 23.494312

Infoa

Huomio! Tarvitset oman veneen päästäksesi Luodon saarelle.

Luontopolku on merkitty maastoon nauhoilla ja puihin maalatuilla merkeillä.

Ota yhteyttä

venla.kuusela@nokiankaupunki.fi

Katso myös