Skip to content

Maataideteos Yltä ja alta – Up and Under

Nancy Holtin suunnittelema vaikuttava maataideteos sijaitsee Pinsiön kylässä Nokian kaupungin omistamalla maa-alueella Hämeenkyrön kunnassa. Huomioithan, että teokseen rinteillä ja eroosiokohdissa ei tule kulkea, vaan vierailijoiden on hyvä käyttää kulkemiseen tarkoitettuja käytäviä.

Nancy Holt (1938-2014) on yhdysvaltalainen kansainvälisesti tunnettu monumentaali- ja maataiteen kehittäjä, jonka teoksia on julkisissa kokoelmissa eri puolilla maailmaa. Yltä ja alta valmistui vuonna 1998. Teos on samanaikaisesti korkeatasoinen taideteos, ulkoilu- ja retkeilyalue ja erilaisten tapahtumien järjestämiseen soveltuva alue.

Pinsiö-Seuran ylläpitämä ja talkootyöllä rakentama laavu nuotiopaikkoineen sijaitsee teoksen lähellä paikassa, josta teoksen näkee ylhäältä parhaiten.

Yltä ja Alta -tematiikkaa

Nancy Holtin teoksille on tyypillistä, että monumentaalinen taideteos on suunniteltu jos ei aivan periferiaan, niin ainakin melko syrjäiseen paikkaan. Yltä ja alta -teoksen sijainnin taustalla oli alueen soranoton jälkeinen lakisääteinen maisemointivelvoite. Kansainvälisesti hyvin menestynyttä kuvataiteilijaa Osmo Rauhalaa ja Strata-nimellä toiminutta työryhmää on kiittäminen Holtin kiinnostumisesta kuun autiota pintaa muistuttaneesta sorakuopasta, johon lopulta teos syntyi.

Teos on saanut innoituksensa muinaisesta, tieteellekin selittämättömistä, monumentaaliteoksista. Geoglyfiteokset Nazcan linjat Perussa ja Uffingtonin valkoinen hevonen Englannissa kiinnostivat Holtia. Apollolennot, alkuperäiskansojen mytologiat ja aikaa ja avaruutta luotaavat tutkimukset vaikuttivat niin ikään taiteilijan teoksiin. Yltä ja alta -teoksen tunnelit on suunnattu pääilmansuuntien mukaisesti ja lammet ovat seneca-intiaanien mukaan nimetty ”maan silmiksi”. Nancy Holt oli ensimmäisiä taiteilijoita luomassa modernia taidekäsitystä, jossa maa- ja ympäristötaide ovat arvostetussa asemassa.

Siirry Yltä ja alta -mobiiliopastukseen

Yltä ja alta -maataideteoksen nurmipeitteinen kumpu, jonka ympärillä on soraa ja edessä vesiaihe.

Osoite

Sasintie 555
39130 Hämeenkyrö

Info

Hanna Westman
museo- ja kokoelma-amanuenssi
p. 044 486 0979
kulttuuri@nokiankaupunki.fi

Opastukset

Ryhmät voivat tilata halutessaan opastuksen Nokian ja Pirkkalan matkailuoppaat ry:n auktorisoiduilta oppailta ympäri vuoden. Opastuksen sisältö, reitti ja kesto räätälöidään ryhmän toiveiden mukaan. Opastuksesta veloitetaan käytetyn ajan perusteella.

Lue lisää opaspalveluista

Tapahtuman järjestäminen maataideteoksella

Taideteos ympäristöineen on suosittu ulkoilualue, jossa järjestetään myös tapahtumia. Tapahtumien järjestämiseen maataideteoksella tarvitaan aina lupa.

Maanomistajan lupa haetaan Nokian kaupungin kaupunkikehityspalveluista sähköpostitse: kaupunkikehityspalvelut(at)nokiankaupunki.fi. Vapaamuotoisessa lupahakemuksessa tulee ilmoittaa suunniteltu ajankohta kellonaikoineen, tieto tilaisuuden luonteesta ja ohjelmasta, arvioidusta osallistujamäärästä sekä järjestäjän yhteystiedot.

Ympäristöluvan antaa Hämeenkyrön kunta, sillä maataideteos lähialueineen on Hämeenkyrön kunnan alueella. Kysymyksessä on pohjaveden ottoalue, joten ympäristön huomioiminen on tärkeää ja alkaa perussäännöstä: ajoneuvoilla ajo tai pysäköinti on kielletty, ellei erillistä lupaa ole osoittaa.

Lisäksi tehdään ilmoitus yleisötilaisuudesta poliisille. Tilaisuuden luonteesta riippuen voidaan tarvita myös muita lupia.

Pinsiö-seura toimii alueella aktiivisesti. Seuralta kannattaa kysyä alueen palveluista, kuten ruokailun ja kahvituksen järjestämisestä, maastoratsastuksesta, ulkoilualueista ja tapahtumissa käytetystä traktorishuttle -kuljetuksista pysäköinti- ja tapahtumapaikkojen välillä.

Katso myös