Pitkäniemen sairaala-alue

Pitkäniemen paviljonkityyppinen sairaala on upea nähtävyys.

Pitkäniemen mielisairaalan rakentaminen on ollut yksi valtion suurisuuntaisimmista rakennushankkeista 1800-luvun viimeisinä vuosina. Sairaalaympäristö on säilynyt alkuperäisessä asussaan lukuun ottamatta vähäistä lisärakentamista.

Nokianvirran rantojen ohella Pitkäniemi on ollut yksi seudun pisimpään asutuista alueista. Pitkäniemen paviljonkityyppinen sairaala on 1800-luvun lopulla Pyhäjärveen pistävälle niemelle rakennettu laaja, toistakymmentä rakennusta käsittävä mielisairaala. Sairaalan pihaan johtaa peltoaukean ympäröimä koivukuja ja sairaalan rakennukset sijoittuvat niemelle sisäänajotien molemmin puolin. Alueen keskipisteenä on hallintorakennus, jonka ympärille sairaalapaviljongit sekä asuin- ja talousrakennukset ryhmittyvät. Matalat katetut käytävät yhdistävät valkoiseksi rapattuja kaksi- ja kolmikerroksisia tiilirakennuksia.

Sairaalan ympäristö on istutettu puistoksi, missä on kiveyksin reunustettuja ulkoilureittejä sekä sairaalarakennusten pohjoispuolella kauppapuutarha. Sairaalan nyt jo käytöstä poistunut hautausmaa sijaitsee etäämpänä Nokian ja Tampereen välisen maantien luoteispuolella. Sairaalan maatila viljelyksineen ja laitumineen on lopetettu ja vuokrattu ulkopuolisille. Sairaala toimii edelleen psykiatrisena sairaalana ja sen runsaslajinen puisto liittyy edelleen hoitomenetelmiin.

Pitkäniemen linna ja sairaalamuseo

Vuonna 1984 Linna kunnostettiin juhla- ja kokoustiloiksi sekä potilaiden ja osastojen käyttöön. Vuodesta 1994 alkaen Linnan yläkerrassa on toiminut myös Pitkäniemen perinneyhdistyksen ylläpitämän Sairaalamuseo.

Rakennus on hyvin säilynyt ikäänsä nähden ja vanhan rakennuksen henki ja kauneus tarvitsee itse kokea.

Pitkäniemen Linna sijaitsee Pitkäniemen sairaala-alueella.

Tutustu myös verkkonäyttelyyn Pitkäniemen alueesta.

Pitkäniementie 91, 33380 Nokia

Infoa

Pitkäniemen sairaalaan kuljetaan Sarpatintieltä Keskiportintielle, josta käännytään Pitkäniementielle. Sairaalan hallintorakennus sijaitsee Pitkäniementien päässä.


Linna sijaitsee Pitkäniemen sairaala-alueella, rakennus 27.


Ota yhteyttä

03 311 612